
 

 
  

                  
 
 

  
 

 

 
  

 
 

 

 

   
 

 

 

 

 
 

 

443 Lafayette Road N. 
St. Paul, Minnesota 55155 
www.doli.state.mn.us 

(651) 284-5005 
1-800-DIAL-DLI 

TTY: (651) 297-4198 

Division Opinion 


Inquiry: 2008-03 
Subject: Using platted common space for fire separation distance. 
Code Reference: MN Rules 1309.0302 and Table 1309.302.1 and IRC 202-definition of fire 

separation distance 
Approved by: Thomas Anderson, State Building Official 
Issue Date: June 6, 2008 

Question: Detached (IRC-1) single family dwellings are proposed to be constructed 
approximately 15-feet apart.  The property lines for each lot are located at 
the building lines of each dwelling unit. Each individual building lot will 
be surrounded by a large common area that is to be controlled by a 
homeowners’ association.  The developer is proposing to add a provision 
to the homeowners’ association covenants that prohibits any structures 
from being built in the common areas between the dwellings.  The 
covenants will be recorded against each property and would include a 
requirement that the City must approve any changes to the “no build” 
provision. 

Can the common area that is controlled by a homeowners’ association be 
used to establish the fire separation distance in lieu of measuring to the lot 
line when determining wall and opening protection required by the 
International Residential Code and MN Rule Chapter 1309? 

Code states: MN Rule 1309.0302 and Table 1309.302.1 regulates the construction, 
projections, openings and penetrations of exterior walls for dwellings and 
accessory buildings based on fire separation distance.  Fire separation 
distance is defined as: The distance measured from the building face to 
one of the following: 
1- The closest interior lot line;  
2- The centerline of a street, alley or public way; or   
3- An imaginary line between two buildings on the same lot.   
The distance shall be measured at a right angle from the face of the wall. 

Answer: Based on the definition of fire separation distance, this would not comply. 
However, open area such as an outlot or common space, could under 
specific controls, be used as a basis for an “alternate” to establish the fire 
separation distance when regulating construction, projections, openings 
and penetrations of exterior walls. 

This information can be provided to you in alternative formats (Braille, large print or audio tape). 
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Commentary:	 The fire separation distance concept is the means the IRC and IBC use to 
determine when exterior wall protection is necessary. The intent of the 
code is to provide protection at the exterior wall(s) when minimum 
required fire separation is not provided.  It has been common practice for 
building officials to allow common space that extends around individual 
lots to be used when determining the fire separation distance. The intent of 
the code is met when no structures can be built within the common space.  
The concern of fire spreading from one building to another has been 
addressed. In order to accept common space to determine fire separation 
distances, the building official would have to accept an alternate to the 
code per MSBC 1300.0100 subpart 13.  Such an alternate would need to 
include legal documents such as title restrictions, association agreements 
or other acceptable to the building official, that guarantee no structures 
will be built in the open space.   


