
 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

Sincerely, 

Thomas C. Anderson 
State Building Official 

This information can be provided to you in alternative formats (Braille, large print or audio tape). 

An Equal Opportunity Employer 

443 Lafayette Road N. 
St. Paul, Minnesota 55155 
www.doli.state.mn.us 

(651) 284-5005 
1-800-DIAL-DLI 

TTY: (651) 297-4198 

March 27, 2008 

Mr. Paul Ellringer 
Air Tamarack, Inc 
St. Paul, Minnesota 

Re: 2006 IRC Chapter 2, definitions, vapor retarder 

Dear Mr. Ellringer, 

You have requested a “division opinion” for the division to determine if a certain material meets 
the State Building Code. The division does not have statutory authority to approve materials in 
the form of a division opinion, or any other format. This authority rests with the local code 
official. 

While we do not approve the products we did review the materials you submitted. It contained 
data from the manufacturer indicating the material was tested to the standard referenced in the 
code. This is the correct test method required by the code for the material to be approved.  
Specifically, you have obtained testing for a vapor retarder material, performed by a nationally 
recognized testing agency, that indicates compliance with the testing requirements in IRC 
Chapter 2 for a vapor retarder. 

As with all product approvals, the designated building officials for municipalities in Minnesota 
are responsible for approving materials based on the requirements of the code for the intended 
end use. The designated building official for the municipality is also responsible to review the 
application and determine it is installed in accordance with the code and the manufactures 
requirements. Information, including test reports, must be submitted to each municipal building 
official where the product will be used so its intended use can be determined code compliant. 

In our review of the documents you submitted there are some specific requirements the 
manufacturer has placed on the product that limit its use under certain installed conditions. These 
specific manufacturer requirements would need to be complied with in order for the local 
building official to approve the installation. 


