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SUBJECT: Proof-testing Requirements for Special Custom Design Steel Chain and 

Attachments 
 
Purpose: To clarify proof-testing requirements and alternatives under 1910.184(e). 
 
Scope:  This instruction applies MNOSHA-wide. 

 
References: 
 
A. 1910.184:  Slings 
 
B. ASTM A391/A391M – 2007 Specification for Grade 80 Alloy Steel Chain  
 
C. ANSI G61.1-1968-Steel Alloy Chain, this standard is no longer published but is incorporated 

by reference in 29 CR 1910.6 
 
D. CPL 02-01-014 29 CFR 1910.184(e)(4), Alloy Steel Chain Slings Proof Testing, Dated 

October 1, 1981. 
 
E. Memorandum, Associate Assistant Secretary for Regional Programs, Dated July 12, 1976, 

“Clarification of 1910.184.” 
 
F. Standard Interpretation, April 11, 1988, concerning the rated capacity of alloy steel chain 

slings.  
 
G. ASME B30.9 – 2006, Slings 
 
 
Cancellation: This instruction cancels STD 1-11.10 “Proof-testing Requirements for Special 

Custom Design Steel Chain Sling Attachments” dated December 29, 2005. 
 
Background: 
 
A. 1910.184(e)(4) and 1910.184(e)(7)(i) require proof-testing of alloy steel chain slings with a 

certificate of the proof test retained by the employer and available for examination. 
 
B. Questions and complaints regarding this requirement have been received.  The concern 

exists because of the number and the variety of devices in use and the difficulty in having 
them tested, particularly where facilities are not readily available. 

 
C. 1910.184(e)(2)(i) states:  "Hooks, rings, oblong links, pear shaped links, welded or 

mechanical coupling links or other attachments shall have a rated capacity at least equal to 
that of the alloy steel chain with which they are used, or the sling shall not be used in excess 
of the rated capacity of the weakest component." 

 
D. American Society of Testing and Materials Specification A391-65, which is referenced in 

1910.184(e)(4), requires proof-testing of the chain, with fittings or attachments, to 200 
percent of the rated load.  

 
E. The ASTM revised A391 in 1986 and described a new variant of alloy steel chain in ASTM 

A391-86. 29 CFR 1910.184(e)(5) specifies that all slings not included in table N-184-1 shall 
be used in accordance with the manufacturer’s recommendations. A sling made of alloy chain 
other than Grade 80 shall be used in accordance with the manufacturer’s recommendations.   
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F. ANSI B30.9 – 2006 provides guidelines for slings made from Grade 80 and Grade 100 alloy 

steel. ANSI B30.9 – 2006 allows other than alloy chain and components to be used where the 
manufacturer or qualified person provides specific data.  

 
Action: 
 
A. Chain used in a sling for lifting purposes shall be alloy steel chain. Other types of chain 

may be used only if the manufacturer recommends the chain to be used for lifting 
purposes. (See STD 1-11.11) 

 
B. "Makeshift links or fasteners formed from bolts or rods or other such attachments shall 

not be used."  This is stated in 1910.184(e)(2)(ii). 
 
C. Alloy steel chain slings utilizing special custom design grabs, clamps, or other lifting 

accessories: 
 

1. Shall have permanently affixed durable identification stating the rated capacity, 
etc., in accordance with 1910.184(e)(1); 

 
2. Shall be proof-tested prior to use to 200 percent of their rated load. 

 
D. Proof-testing must be done by the "sling manufacturer or equivalent entity" as stated in 

1910.184(e)(4).  The employer could be considered to be an equivalent entity if the sling 
was designed, fabricated, and tested according to ASTM A391-65 and ANSI G61.1-1968 
and the proof-testing was properly documented.  The documentation must describe the 
method and the weight used, with a signed and dated copy retained and available for 
examination.    Only knowledgeable engineers shall be accepted as witnesses to the 
proof-testing procedure. 

 
Manufactured chains, connectors and hooks, clamps, etc., which have been tested by the 
manufacturer, shall be used per the manufacturer's recommendations and must not 
exceed the maximum rated load of any component part.  
 
When an alloy steel chain sling is assembled with components that require welding in 
assembly, the completed sling must be proof tested by the sling manufacturer or 
equivalent entity, before the sling is used.  When a chain assembly is made up of 
segments of individually proof-tested alloy steel chain and proof-tested individual 
components, such as master links, hooks and similar devices, it is not necessary to test 
the assembled unit.  When appropriate, test certifications and tagging are supplied by the 
manufacturer on each component.  Proof testing is not required when the sling is made 
up of components not requiring welding to assemble.   

 
E. If proof testing is to be done by the employer, precautions must be taken to safeguard 

employees against the potential for flying or falling objects in the event of a failure. 
 
____________________________________                                               
James Krueger, Director MNOSHA Compliance 
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