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Electrical Code Requirements 
for Accessory Dwelling Units (ADU) 

Also known as Granny Flats, Accessory Apartments, In-law Suites,  
Carriage Houses, Garden Cottages, Laneway Houses, etc. 

 
 
Q1. Which code covers the wiring in an accessory dwelling unit? 
 

A. The Minnesota State Building Code adopts and includes the National 
Electrical Code (NEC) in its entirety without amendment or deletion. The 
NEC covers the installation of all interior and exterior premises wiring.  

 
Q2. Which articles in the NEC pertain to accessory dwelling units? 
 
     A. Several articles in the NEC cover the requirements for dwelling units, 
including but not limited to Articles 100, 110, 200, 210, 220, 230, 240, 250, 
300, 310, 314, 334 and numerous other articles. 
 
Q3. Is a licensed electrical contractor required to do the wiring in an 
accessory dwelling unit? 
 
      A.  Yes. A licensed electrical contractor is required to perform all 
electrical work for accessory dwelling units. The licensed electrical 
contractor shall file an electrical permit and arrange for all required 
inspections.  
 
Q4. Is a separate electrical meter required for the accessory dwelling unit? 
 

  A. Generally, yes. Minnesota Statute 326B.106, Subd.12 requires each 
dwelling unit to be separately metered. A separately metered utility 
service may be required or in some cases an owner-metered sub-panel 
may meet the requirements. 
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Q5. What are the rules related to the location of overcurrent devices  
(such as main, feeder and branch-circuit circuit breakers or fuses)? 
 

  A. The NEC requires that each occupant in a multifamily building shall 
have ready access to all overcurrent devices protecting the conductors 
that supply the dwelling unit in which the occupant resides. One option is 
to install all of the overcurrent devices at a common location that is 
readily accessible at all times to both the primary occupant and the 
accessory dwelling unit occupant. Alternatively, all overcurrent devices 
for the primary occupancy could be located to only be available to the 
primary occupant, and all overcurrent devices for the accessory dwelling 
unit occupancy could be located to only be available to the accessory 
dwelling unit occupant. There are numerous configuration options. 

 
Q6. Are there other rules related to overcurrent devices that need to be 
considered? 
 
      A. Yes. Overcurrent devices shall not be located: 
 

• Where they will be subject to physical damage 
• In the vicinity of easily ignitable material, such as in clothes 

closets or confined storage spaces 
• In bathrooms, where they are not accessible and may be 

subject to corrosion from damp and wet locations 
• Over steps in a stairway, which creates a safety hazard 

 
Q7. Does the NEC require that branch circuits in a multifamily building be 
separated? 
 

   A. Yes. The NEC requires that branch circuits in each dwelling unit 
shall only supply loads within that particular dwelling unit, or directly 
associated with that particular dwelling unit. If there is a common area in 
the multifamily building the branch circuits supplying the common area 
shall not be supplied from panelboards that supply either the primary 
dwelling unit or accessory dwelling unit. This may require the installation 
of a separate panelboard dedicated for common area branch circuits. 
Each occupant shall have ready access to all overcurrent devices 
protecting the conductors supplying the common area. 
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Q8. Are the existing branch circuits that are supplied from the primary 
dwelling unit permitted to stay in the accessory dwelling unit? 
 

  A. No. See Question No. 7. The primary unit’s existing circuits, outlets, 
switches and so on shall be de-energized, abandoned, removed, 
blanked off or otherwise separated from the accessory dwelling unit. 

 
Q9. Can a detached accessory dwelling unit be sub-fed from the primary 
dwelling unit electric service? 
 

  A. Yes, if all NEC requirements are met and the accessory dwelling 
unit can be sub-metered. As noted in Question No. 5 above, each 
occupant shall have ready access to their overcurrent device(s). 

 
Q10. Would a larger capacity electric service be required if an internal, 
attached or detached accessory dwelling unit is added to the premises? 
 

  A. A load calculation in accordance with the NEC for both the existing 
primary unit and the accessory dwelling unit shall be submitted to the 
electrical inspector to determine the total calculated load on the existing 
service and whether or not a larger service is required. 

 
Q11. Are smoke detectors and carbon monoxide detectors required? 
 

  A. Yes. Refer to the applicable sections of the Minnesota Building 
Code and City of Minneapolis ordinances. 

 
Q12. Who is responsible for arranging the electrical inspection? 
 

   A. The licensed electrical contractor arranges for the electrical 
inspection. The names and phone numbers of the Minneapolis electrical 
inspectors are listed at the Minnesota Department of Labor & Industry 
website at http://www.dli.mn.gov/CCLD/Electrical.asp  

 
Q13. How much does an electrical permit cost? 
 

   A. The minimum fee for one inspection is $35 + $1 state surcharge = 
$36. Additional fees will be assessed based on the type and quantity of 
electrical work. The electrical inspection fee schedule can be found on 
the DLI website at http://www.dli.mn.gov/CCLD/Electrical.asp  
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