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PLUMBING BOARD: NOTICE OF FINAL INTERPRETATION 
 
On February 11, 2013, the Minnesota Plumbing Board issued a Final Interpretation, which is 
printed below, pursuant to Minnesota Statutes §§ 326B.435, subdivision 2(a)(4), and 326B.127, 
subdivision 5. The submitter agreed that this Request for Interpretation would be heard by the 
Board at its January 15, 2013 meeting.  
 
Any person aggrieved by this Final Interpretation may appeal it by filing a petition for a writ of 
certiorari with the Minnesota Court of Appeals pursuant to Minn. Stat. § 14.63.  
 
As required by Minnesota Statutes § 326B.127, subd. 5, the Plumbing Board will consider this 
Final Interpretation for adoption as part of the Code. Questions may be directed to Patricia 
Munkel-Olson, phone: (651) 284-5128, email: patricia.munkel-olson@state.mn.us. TTY users 
may call (651) 297-4198. 
 
 
 

FINAL INTERPRETATION  
 

Inquiry:  PB0071  
Subject:  Flexible piping and water distribution systems 
Code Reference: Minnesota Plumbing Code, Minnesota Rules Parts 4715.0520 and 

4715.0330 (2011) 
Submitted by: Mr. Ron Green 

Brass Craft 
39600 Orchard Hill Place 
Novi, MI 48375-5331 

Approved by:  John Parizek, Board Chair  
Date Received: November 20, 2012 
Issue Date:  February 11, 2013 
 
Question One: Is a connection from the water supply to a water heater part of the water 

distribution system?  
 
Answer: Yes.                       
 
Commentary: All parties were heard and had fair opportunity to present facts, thoughts, 

opinions, and challenges pertaining to the question of whether a 
connection from the water supply to a water heater is part of the water 
distribution system. The Board determined that a cold water distribution 
branch ends at the point of connection to the water heater and the hot 
water distribution system begins at the point of connection to the water 
heater.  Therefore the pipe connecting at these points is considered water 
distribution pipe and must be listed as an approved material under 
4715.0520. 
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Question Two: Does a flexible pipe certified to ANSI/ASME A112.18.6 meet the 
requirements of Minn. R. part 4715.0520 for water distribution pipe? 

 
Answer: No.  Minn. R. part 4715.0520 does not list pipe certified to ANSI/ASME 

A112.18.6 for use as water distribution pipe.                       
 
Commentary: All parties were heard and had fair opportunity to present facts, thoughts, 

opinions, and challenges pertaining to the question of whether flexible 
pipe certified to ANSI/ASME A112.18.6 meets the requirements of Minn. 
R. part 4715.0520 for water distribution pipe. The Board determined that 
Minn. R. part 4715.0520 does not list pipe certified to ANSI/ASME 
A112.18.6 as an approved material for use as water distribution pipe. 

 
Question Three: Does the Minnesota Plumbing Code expressly prohibit flexible piping 

certified to ANSI/ASME A112.18.6? 
 
Answer: No.  The Minnesota Plumbing Code does not expressly prohibit flexible 

piping certified to ANSI/ASME A112.18.6.                        
 
Commentary: All parties were heard and had fair opportunity to present facts, thoughts, 

opinions, and challenges pertaining to the question of whether the 
Minnesota Plumbing Code expressly prohibits flexible piping certified to 
ANSI/ASME A112.18.6. The Board determined that does not specifically 
list flexible piping certified to ANSI/ASME A112.18.6 as prohibited. 

 
Question Four: May an administrative authority approve flexible piping certified to 

ANSI/ASME A112.18.6 for use as water distribution pipe pursuant to 
Minn. R. part 4715.0330? 

 
Answer: Yes.                         
 
Commentary: All parties were heard and had fair opportunity to present facts, thoughts, 

opinions, and challenges pertaining to the question of whether the 
Minnesota Plumbing Code authorizes an administrative authority to 
approve flexible piping certified to ANSI/ASME A112.18.6. The Board 
determined that an administrative authority may approve the use of 
materials consistent with the requirements of Minn. R. part 4715.0330, 
Subparts 1, 2 and 3.  In this case, consideration should be given to 
4715.3700, Subpart 8 to determine if friction loss through the material will 
adversely affect the distribution requirements.  

 
  
      
Date: February 11, 2013 ________________________________ 
    John Parizek, Chair 
    Minnesota Plumbing Board 


